Istoric

“Veniti si vedeti,”zice Domnul.

După 7 ani de slujire si aleasa daruire Lui Dumnezeu în Toronto, proiectul nostru de a avea o Mănăstire situată în mediul rural a devenit o realitate: să aducem mulțumire lui Dumnezeu și sa-i dam cu totii slavă.

În timpul Săptămânii celei Mari, în luna mai, am vizitat o proprietate aflata in Estul localitatii Orangeville și am știut din acel moment  ca, aceasta e ceeace de multa vreme cautam cu totii. Apoi ne-am angajat la un drum destul de complicat; acela de a găsi finanțare în scopul achiziționarii acestei proprietati.

Pe data de 1 august 2013, Mănăstirea a devenit oficial  proprietarul  acestei locatii, situate in Mono Mills. În aceeasi zi, părintele Gheorghe Tiu și eu, staretul acestei Sfinte Mănăstiri, am  savarsit o slujba de sfintire a apei și am sfintit si noua cruce, ridicata  pe  aceasta proprietate: a fost o zi deosebita pentru a sarbatori cum se cuvine acest eveniment major din cadrul comunitatii noastre, bucurandu-ne in acelasi timp si de o prezenta numeroasa din partea crestinilor nostri.

Istoric

Lucrarile de renovare la Casa Monahala si la noua Capela (care de curand a fost dedicata “Sfintei Ana”), au inceput imediat dupa sfintirea locatiei Mănăstirii, continuand si in acest moment. Aceste lucrari sunt astazi in progres, dorind a fi finalizate inainte de Craciun. Deja, Sfanta Liturghie de Duminica, noi o savarsim in noua noastra Capela la orele 10:30 am.

Activitatea noastra de strangere de fonduri din 25 Mai 2013, si Hramul Mănăstirii noastre din data de 14 septembrie 2013, ne-au ajutat enorm de mult (financiar), in procesul  nostru de renovare. Profitam de aceasta oportunitate in a multumi tuturor factorilor implicati pana acum (donatori, binefacatori, ctitori, ostenitori), in atingerea acestui deziderat comun.

Parintele Ierodiacon Mardarie (Tofan) si eu, ne-am mutat in Casa Monahala (oficial), incepand cu Ajunul sarbatorii Nasterii Sfintei si de Dumnezeu Nascatoarei Fecioarei Maria, 7 septembrie 2013. Traind viata monahala printre bagaje, cutii nedesfacute, reparatii capitale, galagie, etc…nu este o sarcina usoara si noi speram, sa putem reveni la un program normal (tipic manastiresc), inainte de inceputul Postului Craciunului.

Acesta e doar inceputul! In viitorul apropiat, speram sa ridicam o mica Bisericuta, in cei 17 acri pe care ii avem la dispozitie si poate si cateva chilii pentru monahi, ramanad ca aceasta Casa Monahala sa devina cu timpul o Casa pentru Pelerini.

Va invitam cu drag, sa luati parte alaturi de noi, la slujbele ce se savarsesc in cadrul Mănăstirii noastre si sa ne vizitati oricand. Recomandam, sa ne sunati intotdeauna cu o zi inainte, cand doriti sa faceti aceste vizite si sa verificati si programul nostru liturgic aflat pe adresa noastra de website.

In incheiere, as dori sa impartasesc o anecdota cu domniile voastre. Cineva a intrebat pe un staret : cat de necesar este un monah in zilele noastre, inafara de a sti sa faca branza, ciocolata, sau lumanari?! Staretul i-a raspuns ca monahul nu trebuie sa justifice vocatia sa, doar ca trebuie s-o justifice prin trairea sa de zi cu zi, in duh si in adevar, experimentand certitudinea ca, vocatia sa nu este pentru el insusi dar, ca este o « fertilitate mistica » izvorata din inima bisericii si a intregii lumii. El are siguranta ca, chiar daca « el este inutil, este totusi util, » fiind bun de nimic, cu exceptia in a atrage atentia catre Dumnezeu, acesta fiind singurul lucru necesar.

Va asteptam, cu drag, la Mănăstirea fratiilor voastre si nu ezitati sa aduceti si alti crestini ortodocsi, pentru a se bucura alaturi de noi si de a gusta din frumusetea neasemuita a acestor frumoase si binecuvantate locuri.

Fie ca Bunul Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va daruiasca din darurile Sale cele bogate.