PS Episcop Ioan Casian: soluția pentru a avea un suflet roditor duhovnicește – îndreptarea inimii noastre înspre Dumnezeu
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ioan Casian a vorbit despre semnificația multiplă a duminicii, corelând pericopa Evanghelică a semănătorului cu evenimentul cinstirii Sf. Părinți ai Sinodului VII Ecumenic (787 d.Hr.) prăznuit.
Preasfinția Sa a realizat o scurtă retrospectivă istorică a întrunirilor sinodale cu caracter ecumenic, subliniind importanța sinodalității pentru spațiul Ortodox și modul în care au contribuit ele la consolidarea solidarității și la definirea credinței, iar apoi a realizat exegeza pericopei evanghelice.
A ținut astfel să arate, pe baza celor deja menționate în cadrul pericopei, că Cel care seamănă este Domnul, sămânța este Cuvântul lui Dumnezeu, iar feluritele tipuri de sol le reprezintă sufletele noastre. A vorbit despre diferitele categorii de oameni și modul în care intră ei în contact cu învățătura lui Dumnezeu. Apoi a arătat cum grijile vieții, tentațiile sociale și lipsa de interes sincer și consecvent, pot face ca sămânța cea bună a cuvântului lui Dumnezeu să nu rodească în sufletele.
Atunci când a vorbit despre solul cel roditor, Preasfinția Sa a punctat câteva aspecte fundamentale, anume faptul că pământul cel bun îl reprezintă sufletul fiecăruia dintre noi și că nu este suficient a fi buni în sine, adică a nu păcătui, ci e necesar ca bunătatea să fie manifestată și în relație cu ceilalți, spre a fi deplină și a face cu adevărat loc rodnic cuvântului lui Dumnezeu. De asemenea, a vorbit despre asceza primirii seminței celei bune, adică despre faptul că a primi acest cuvânt și a-l face să rodească, presupune un efort consecvent și o exersare în practica iubirii aproapelui. Dinamica vieții duhovnicești este așadar, a arătat Preasfinția Sa, centrată în jurul acestor eforturi ascetice.
„Într-o lume atât de marcată de incertitudnin și de feluriți factori care tind să ne transforme într-un sol neroditor, soluția o reprezintă îndreptarea inimii noastre înspre Dumnezeu”, a subliniat ierarhul Canadei.
Pornind de la faptul că Mântuitorul Hristos se exprimă de multe prin intermediul unei parabole, care reprezintă o realitate, PS Sa a arătat că iconografia însăși este o formă de parabolă. Astfel, a relaționat evenimentul celui de-al șaptelea Sinod ecumenic cu conținutul pericopei a cărei exegeză a realizat-o.